Vochtverlies en het herstel van de vochtbalans.

 

Water Glas Splash - Vrij Gezet 72 DPIDat water drinken tijdens het sporten belangrijk is weet u waarschijnlijk wel. Maar weet u ook de reden waarom?

Vocht (water) is ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel in ons lichaam, het is het hoofdbestanddeel van bloed, urine en zweet. Ongeveer 60% van ons lichaam bestaat uit water. We verliezen gemiddeld 2 liter vocht per dag via urine, ontlasting, uitademing en zweet. Water vervult een belangrijke rol bij de spijsvertering, en zorgt voor het transport van voedingsstoffen (energie), zuurstof en voor de afvoer van afvalstoffen en lichaamswarmte. Door invloed van warmte of lichamelijke inspanning stijgt de lichaamstemperatuur. Om deze warmte af te voeren, gaan we transpireren om zo de lichaamstemperatuur weer te laten dalen tot zijn normale waarden.

Dit natuurlijke proces heeft echter ook nadelen.

Door vochtverlies wordt het bloed dikker, waardoor ons hart harder moet gaan werken om het bloed met de nodige zuurstof en energie voor de spieren rond te pompen. Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, waardoor we in de meeste gevallen het tempo of de intensiteit genoodzaakt moeten verminderen.

De hoeveelheid vochtverlies tijdens het sporten is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheidsgraad, de gedragen kleding, de duur, de aard en de intensiteit van de inspanning. Ook individuele factoren zoals fysieke conditie en lichaamsgewicht kunnen bepalend zijn voor de hoeveelheid vochtverlies.

Bij een vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht (1,5 liter voor iemand van 75 kg) neemt het prestatieniveau al duidelijk af. Bij een vochtverlies van 5 à 7% worden prestatieverminderingen vastgesteld tot 30% en meer.

Bij vochttekort kunnen er verschillende symptomen optreden, gaande van dorst, krampen, rillingen, tot hoofdpijn, misselijkheid, braken enz.

Hoe te voorkomen?

Als er dorstgevoel optreedt is het voor een sporter eigenlijk al te laat en is er reeds sprake van dehydratie. Om dit te voorkomen moeten we dus voldoende en geregeld water drinken.

Kangen Water® treedt door zijn micro clusters direct door de celwand de cel binnen. Hierdoor wordt uw lichaam vele malen sneller en beter gehydrateerd in vergelijking met normaal water.

 

Lees verder: Enkele voordelen van Kangen Water® en sport op een rij:

 

Deel dit met je vrienden:

Reacties zijn gesloten.